frigofood.gr - Main Component
Για την διασφάλιση της ποιότητας των κατεψυγμένων προϊόντων
πρωτίστης σημασίας είναι η διατήρηση της αλυσίδας ψύξης, αλλά εξίσου σημαντικό για την αποφυγή αλλοιώσεων στα τρόφιμα είναι η ασφαλής απόψυξη.
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τους πιο ασφαλείς τρόπους απόψυξης ανά κατηγορία κατεψυγμένου προϊόντος:
ΓΙΑ ΚΡΕΑΤΑ:
Συνιστάται η απόψυξη στο ψυγείο. Είναι ο καλύτερος τρόπος απόψυξης, γιατί η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου δεν επιτρέπει την ταχύτατη ανάπτυξη των μικροβίων. Η απόψυξη ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του προϊόντος μπορεί να διαρκέσει από 1 ως 2 μέρες. Μετά την απόψυξη το κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3 έως 5 ημέρες ενώ ο κιμάς και το κοτόπουλο για 1 με 2 ημέρες.
ΓΙΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ:
Συνιστάται όπως και στα κρέατα η απόψυξη στο ψυγείο. Αρκετά συχνά προτείνεται και η απόψυξη με κρύο νερό αλλά δεν πρέπει να απομακρύνεται η συσκευασία. Βυθίστε τα αλιεύματα στο κρύο νερό. Ο χρόνος αποψύξεως είναι για τα μικρά τεμάχια 1 ώρα και για τα μεγαλύτερα 2-3 ώρες περίπου.
ΓΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
Τα λαχανικά δεν αποψύχονται αλλά τοποθετούνται κατευθείαν στο σκεύος που θα χρησιμοποιηθεί για το μαγείρεμά τους εκτός αν αναγράφεται κάτι διαφορετικό στην συσκευασία του προϊόντος.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η απόψυξη με μικροκύματα είναι ο ταχύτερος τρόπος απόψυξης αφού ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Για τον λόγο αυτό τα προϊόντα που αποψύχθηκαν με μικροκύματα πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως. Ο λόγος είναι ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει αρκετά και υπάρχει κίνδυνος αμέσου αναπτύξεως των βακτηρίων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μετά την απόψυξη, αν για κάποιο λόγο αποφασίσετε να μην χρησιμοποιήσετε το προϊόν, μπορείτε να το ξανακαταψύξετε αφού πρώτα το μαγειρέψετε.